Lehet, hogy hallókészülékre van szükséged? 5 jel, ami komoly halláskárosodásra utal

A hallás talán a legfontosabb érzékünk. A hallás képessége segít minket kommunikálni másokkal és megfelelően reagálni a minket körülvevő világra. Elvesztése nemcsak egyszerűen kiszolgáltatottabbá tesz, de akár a világtól is elidegeníthet minket. Természetesen a hallókészülékek nagymértékben segíthetnek, de ehhez mihamarabb észre kell vennünk, ha csökkent a hallásunk!

A halláskárosodás 5 biztos jele:

Az orvostudomány besorolja a halláskárosodást, mégpedig mértéke, illetve a beszédértés nehézségének foka szerint: az enyhétől kezdve, a közepesen és a súlyos, nagyfokún át a hallásmaradványig, a siketséggel bezárólag. A veszteség mértékének növekedésével a hallássérült egyre inkább elszakad a beszéd és a hang világától.

Lehet, hogy hallókészülékre van szükséged? 5 jel, ami komoly halláskárosodásra utal

Fénykép: Shutterstock

A hallás képességét nem egyik napról a másikra veszítjük el, hanem az figyelmeztetés nélkül, apró lépésenként tűnik el lassan, míg végül akár teljes siketségben is végződhet.

  1. A hallás elvesztésének korai szakaszára jellemző, hogy a gyermekek és a nők lágyabb hangjai már nem hallhatóak megfelelően.
  2. Az S és F hangok felismerése problémát okoz, és egyre nehezebbé válik a telefonbeszélgetés is. Néhányan nem hallják a háttérzajokat, míg másoknak nehéz követni a beszélgetést, mikor több ember beszél egyszerre. A halláskárosodás egyik árulkodó jele az is, ha rendszerint túl hangosra van állítva a TV készülék.
  3. Gyakori jel a hallás csökkenésének korai szakaszában, a csengő, sípoló, zúgó hangok – a fülzúgás, vagy tinnitus – megjelenése. Sokan úgy érzik, hogy mások nem beszélnek tisztán és egyre többször kell megkérni őket arra, hogy ismételjék meg az elhangzottakat.
  4. Enyhe mértékű halláskárosodás esetén az emberek még képesek követni a négyszemközti beszélgetéseket, de tömegben ez már nem sikerül.
  5. Nagyfokú hallásvesztés esetén, hallókészülék segítsége nélkül nagyon nehéz, hallásmaradvány esetén pedig gyakorlatilag lehetetlen követni a beszélgetés fonalát.
Ha van olyan pont, ahol magadra ismertél, ideje meglátogatnod minket! Itt jelentkezhetsz ingyenes hallásvizsgálatra.

Forrás: www.counselheal.com