A hallásvizsgálat menete

Ha hallásproblémánk van, akkor egy felől biztosak lehetünk: a hallásvizsgálat menete jól kidolgozott, jól bevált folyamaton fog végigvezetni minket, jól képzett szakemberek, hozzáértők fogják kezelni hallásunkat. Mivel maga a halláscsökkenés egy komplex jelenség, több oldalról is meg kell vizsgálnunk.

Mielőtt bármilyen hallókészüléket kapnánk, meg kell ejtenünk néhány általános vizsgálatot, hogy kiderüljön, milyen típusú és fokú halláscsökkenésünk van. A hallásvizsgálat folyamatának első lépése egy általános fül-orr-gégész orvosi vizsgálat.

Látogatás a fül-orr-gégész szakrendelőben

A fül-orr-gégész szakorvos belenéz a fülünkbe, elvégez néhány vizsgálatot, hogy kiderítse, van-e esetleg olyan fülbetegségünk, amiből okozója lehet a hallásproblémának.

Az orvos feltesz nekünk néhány kérdést az egészségügyi állapotunkról, hogy átfogó képet kapjon a azokról a tényezőkről, amik esetleg befolyásolhatják hallásunkat. Olyan kérdésekre számíthatunk, amelyek minden orvosnál gyakran elhangzanak:

  • Jellemző-e a családunkban a halláscsökkenés?
  • Milyen kezelés alatt állunk, szedünk-e valamilyen gyógyszert?
  • Milyen fülproblémáink voltak ezidáig?
  • Milyen egészségügyi problémáink vannak?
  • Mióta vannak hallásproblémáink, milyen tüneteket észlelünk?
A hallásvizsgálat menete

Forrás: Can Stock Photo

Kitisztítja a fülünket, ha a fülzsír felhalmozódott a hallójáratban, megnézi, van-e esetleg fülgyulladásunk, ami folyadékot halmozhat fel a középfülben, és akár a dobhártya repedésével is járhat – ezek ugyanis pontatlan hallásmérési eredményekhez vezethetnek

Ha van valamilyen fülbetegségünk, akkor orvosi kezelésen esünk át, és a hallásvizsgálatot elhalasztjuk, amíg meg nem gyógyulunk. Azonban ha az orvos mindent rendben talál, tovább irányít bennünket az audiológushoz, aki megkezdi hallásunk vizsgálatát.

Hogy zajlik a vizsgálat?

Forrás: MedRX

Hallásvizsgálat

Ha szükséges, az audiológus segít kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb hallókészüléket. Ám egy hallókészülék választás előtt átfogó hallásvizsgálatra van szükség, hogy a hallókészülék beállításait a lehető legjobban a fülünkre és az igényeinkre tudják szabni. Egy ilyen teljeskörű hallásvizsgálatnak általában része a tympanometria, a stepedius-reflex vizsgálat, a tisztahang audiometria, a kellemetlenségi küszöbvizsgálat vobuláló, azaz több frekvenciát is váltogató hanggal és a beszédaudiometria.

A hallókészülék kiválasztása

A hallásvizsgálat végén az audiológus a halláscsökkenésünk típusa, súlyossága és a hallásgörbénk alapján ajánl néhány hallókészüléket kipróbálásra. Ennek része egy alapos beszélgetés is, ami körbejárja, hogy milyen az életvitelünk, mit várunk el a hallókészüléktől, milyen hangokat hallunk jól, milyen nehézségeink vannak a hétköznapokban a hallásunk miatt, milyen helyzetekben érezzük leginkább halláscsökkenésünket hátránynak.

Az első beállítás

Ha sikerült kiválasztani egy hallókészüléket, az audiológus a hallásgörbénk alapján a közreműködésünkkel elvégzi rajta az első beállításokat. Beállítás közben beszélgetünk az audiológussal, megosztjuk a tapasztalatainkat és érzéseinket arról, mit hallunk, még az utcára is kisétálhatunk meghallgatni a kinti zajokat. Ha a beállítás véglegessé válik, a hallókészüléket elvihetjük magunkkal haza próbahordásra.

A próbahordás

A hallókészüléket a törvény szerint 15 naptári napra vihetjük el próbálni. Legalább ennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy eldöntsük, egy hallókészülék megfelel nekünk, vagy nem.

Az audiológus ellát bennünket tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy milyen sűrűn viseljük a hallókészülékünket egy napon belül, és milyen környezetbe merészkedjünk vele. Általában csendes környezetben érdemes ismerkedni először az új hangokkal, és fokozatosan lehet egyre zajosabb környezetben is kipróbálni a hallókészüléket.

A legjobb hallókészülék kiválasztása

Forrás: allabouthearing4u.com

A tizenöt nap alatt bármikor visszamehetünk, és kérhetünk módosításokat a beállításokban, vagy visszaadhatjuk a hallókészüléket, ha nem nyerte el a tetszésünket. Ha a hallókészülék beválik, a próbahordás után elkezdődik a hallásgondozás.

Hallásgondozás

A hallásgondozás lényege, hogy a hallókészülék beállításait a lehető legjobbra hangoljuk, hogy igazán komfortosan érezzük magunkat a viselése közben. Ehhez fontos, hogy őszintén megosztjuk audiológusunkkal a hallókészülékkel kapcsolatos tapasztalatainkat, nehézségeinket. Így tud csak segíteni nekünk abban, hogy minél hamarabb összeszokjunk új hallókészülékünkkel.

Mivel minden embernek más az életvitele, más hangkörnyezet veszi körül, ezért a beállításokat is ehhez kell igazítani. Emiatt fontos, hogy minél több környezetben forduljunk meg hallókészülékünkkel, és folyamatosan jegyzeteljük tapasztalatainkat minden egyes szituációban:

  • milyen hangok zavarnak bennünket,
  • milyen helyzetek okoznak nehézségeket,
  • mennyire és hogyan értjük a beszédet,
  • milyen hangokat tartunk kellemesnek.

A hallásgondozás célja a hallásállapot lehető legjobb állapotban tartása, amibe beletartozik a hallókészülék beállításainak az ideálishoz legjobban közelítő beállítása, és a hallásállapot változásainak függvényében a készülék beállításainak és állapotának folyamatos karbantartása is.

A hallókészülék karbantartása

Audiológusunkkal a hallásgondozás után is tartani fogjuk a kapcsolatot. Az esetleges karbantartási problémákkal – csőcsere, fülilleszték cseréje, üzemzavar – bármikor fordulhatunk hozzá segítségért, és a beállításokon is bármikor kérhetünk módosítást.

Foglaljon ingyenes hallásvizsgálatra időpontot nálunk még ma, hogy közelebb jusson a tökéletes hallás élményéhez!