Ki, mit csinál- szakemberek

Akkor tudatosul bennünk igazán, hogy hallásunk mekkora érték számunkra, amikor felmerül a hallásvesztés gyanúja. Ekkor mindenki elbizonytalanodik, hogy merre is induljon el, mit csináljon, és legfőképpen: kihez forduljon, hiszen a halláskárosodás kezelése összetett feladat.

Decibel, hertz, hallásakusztikus

Már önmagában a halláskárosodással való szembesülés nagy terhet róhat ránk, nem könnyű még értelmeznünk is azokat az ismeretlen orvosi kifejezéseket, amelyeket a rendelőben hallunk. Könnyen összezavarodhatunk a különféle egészségügyi személyzetet leíró szavaktól is:

Tulajdonképpen mi is a különbség a fül-orr-gégész szakorvos, az audiológus, a hallásakusztikus és a szurdopedagógus között, és kihez mivel fordulhatunk?

Nem árt vele tisztában lennünk, ugyanis ezzel a négy szakemberrel nagy eséllyel találkozni fogunk, a halláskárosodás kezelése során.

A fül-orr-gégész szakorvos

Az első állomásunk, ha arra gyanakszunk, hogy hallásunkkal valami probléma van, a fül-orr-gégészünkhöz vezet. Ő az, aki a fül, orr és a torok betegségeinek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott.

Az ő feladata, hogy feltárja azokat az esetleges fülbetegségeket, amelyekből a hallásproblémánk fakadhat. Általában elmondhatjuk, hogy azzal a hallásproblémával tud foglalkozni, melyek orvosi kezelést vagy műtéti eljárást igényelnek.

Ki, mit csinál- szakemberek

Forrás: Dreamstime

Ilyen például a fülzsír felhalmozódása a hallójáratban, amely orvosolható a hallójárat átmosásával, vagy a fülgyulladás, ami folyadékot halmozhat fel a középfülben, ami a dobhártya repedésével is járhat. Ha a gyulladás tovább terjed, csontbetegséget is okozhat, ami sebészeti beavatkozást igényel. De a vezetéses halláscsökkenés oka lehet az otoszklerózis, ami a hallócsontocskák betegsége, szintén műtéti beavatkozással orvosolható.

A fül-orr-gégész szakorvos gondoskodik rólunk akkor is, ha cochleáris implantátum mellett döntünk hallásmaradványos betegként. Ő is tagja annak a csapatnak, aki végigkísér bennünket a halláshoz vezető útnak ezen a módján.

Az orvosi kezelések befejezése után a fül-orr-gégész szakorvos átirányít bennünket az audiológushoz, aki megkezdi hallásunk gondozását.

Az audiológus

Az audiológus a hallás doktora. Egy olyan szakember, aki az egyensúlyproblémák és a halláskárosodás kezelésére és diagnózisára specializálódott gyerekek és felnőttek esetében is.

Általában az alábbi területeken segíthetnek nekünk:

Ki, mit csinál- szakemberek

Forrás: Google

Az audiológusok átfogó ismerettel rendelkeznek az emberi fülről, a hallás működéséről, a hallókészülékek működéséről, és a vesztibuláris rendszerről. Rendszeresen képzésekben részesülnek, hogy naprakészek legyenek abban, hogyan lehet visszacsalogatni a hallókészülékkel azokon a frekvenciákon is, ahol szinte alig érzékelünk valamit a fülünkkel. Ez fontos, hiszen csak így tudják számunkra a lehető legjobban beállítani a készülékünket.

A hallásakusztikus

A hallásakusztikus olyan egészségügyi szakember, aki a megfelelő hallókészülék technológiai ajánlására specializálódott. Naprakész a legmodernebb hallókészülék technikákban – beleértve a hallókészülék kiegészítő segédeszközöket is.

Ki, mit csinál- szakemberek

Forrás: Shutterstock

Felméri, milyen hallásvizsgálatra van szükségünk, milyen elvárásaink vannak a hallókészülék felé, és ez alapján mérlegeli, melyik hallókészülék lehet a számunkra megfelelő, szempontba véve a társadalombiztosítási, kereskedelmi szabályokat is.

Fülünkhöz illeszti a hallókészüléket, és követi a hallásunk fejlődését, amíg a beállításaink tökéletesek nem lesznek. Karban tartja a hallókészülékünket, elvégzi az esetleges illeszték vagy csőcserét, segít nekünk abban, hogyan tartsuk a mindennapos használat mellett megfelelő állapotban hallókészülékünket.

Ellát bennünket tanácsokkal arra vonatkozóan, hogyan tudunk a lehető legjobban összeszokni új készülékünkkel, és javasol mellé kommunikációs kiegészítő eszközöket, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a hallásélményt tovább lehet javítani a segítségükkel.

A két terület között nagy az átfedés -az audiológus lehet egy személyben hallásakusztikus is, ha elvégzi a hozzá szükséges képzéseket.

A szurdopedagógus

Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy minél előbb kiderüljön, ha a hallása nem működik megfelelően. A diagnózist követően azonnal el kell látni a gyermeket megfelelő hallókészülékkel, és meg kell kezdeni a korai fejlesztését.

Ki, mit csinál- szakemberek

Forrás: Shutterstock

A korai fejlesztést a szurdopedagógus biztosítja a gyermeknek, melynek része a hallás- és beszédfejlesztés is.

Kulcsfontosságú, hogy a gyermek hallássérülése még a beszédfejlődés előtt kiderüljön, és a fejlesztés megkezdődjön a hallókészülék ellátással együtt. Így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a hallássérült gyermek beszédfejlődése elindul, megfelelő ütemben fejlődik, és nem szenved hátrányt hallássérülése miatt a tanulásban, munkavállalásban, a társadalomba való beilleszkedésben.

A szurdopedagógus segít az időskori halláscsökkenéssel élők rehabilitációjában is. A halláskárosodás következtében gyakran visszaesnek a nyelvi kompetenciák, gyengül a hallásfigyelem, nehézséget okozhat a hangok megkülönböztetése. A szurdopedagógus segít ebben felzárkózni.

Foglaljon ingyenes hallásvizsgálatra időpontot nálunk még ma, hogy közelebb jusson a tökéletes hallás élményéhez!