A kezeletlen halláskárosodás következményei

Ha ódzkodunk attól, hogy hallásproblémánkkal segítséget kérjünk, érdemes belegondolnunk abba, hogy mi történik akkor, ha úgy éljük további életünket, hogy nem foglalkozunk azzal, hogyan alakul hallásunk sorsa.

Eleinte még nem olyan zavaró együtt élni a halláskárosodással, hiszen lassan, számunkra szinte észrevétlenül alakul ki. Először bennünket nem is zavar, hiszen agyunk elfelejti a rég hallott hangokat, és megszokja az új, halk, torz hangzásvilágot. Környezetünk már inkább észreveszi a figyelmeztető jeleket, hiszen ők az elszenvedői: túl hangos tévé, zenehallgatás, figyelmetlen, sokszor visszakérdező családtag.

A kezeletlen halláskárosodás következményei

Forrás: 123RF

Fontos lenne, hogy mi is felfigyeljünk ezekre, hosszú távon sokkal rosszabbul járunk, ha nem látogatunk el egy hallásvizsgálatra, és nem tesszük meg az első lépéseket hallásunk javításáért.

Véglegesen elveszíthetjük hallásunkat

Agyunknak szüksége van hangingerekre, amelyeket csak hallókészülékkel tudunk biztosítani. Ha ezt nem tesszük meg, hangingerek hiányában berozsdásodik az a gépezet, ami a hallás létrejöttéért felel. Egy idő után pedig a berozsdásodott gépezetet nem lehet elindítani sem, hanyatlásnak indul. Nincs ez másképpen a hallásunkkal sem: ha nem törődünk vele, még jobban romlásnak indul, majd örökre elvész.

Az agyunk működése átalakul

Sokan nem gondolnak bele abba, hogy a hallás valójában egy agyi funkció. Persze, a fülünk összegyűjti a hangokat, a szánk mozog, de az agyunk fordítja le a véletlenszerű zajokat felismerhető hangzásra, ami figyelmeztet a közelgő veszélyre, lehetővé teszi számunkra, hogy a kedvenc dalunkat hallgassuk, vagy megértsük, mit mondanak nekünk.

A kezeletlen halláskárosodás következményei

Forrás: 123RF

Ha halláskárosodásunk van, az agyunk nem tud számítani a fülünkre, így újraosztja a feladatokat a többi érzékszervünk között, hogy minden szükséges információt meg tudjon szerezni a külvilágból. Jobban leterheli a látásunkat és az érintésünkre is jobban támaszkodik. Ezért van az, hogy mindent megnézünk, és a szemkontaktus helyett az emberek száját kezdjük el figyelni, hátha onnan is érkezik egy kis információ morzsa szájról olvasás révén.

Ha időben részesülünk hallókészülék ellátásban, a hallókészülék képes kipótolni a kiesett hallásveszteséget, és így agyunk sem billen ki annyira a megszokott működéséből.

Több egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve

A kezeletlen halláskárosodás számos betegség kialakulásának kockázatát emeli. Ilyen például a demencia, az Alzheimer-kór, a szorongás és a depresszió is. Az egyensúlyunkért felelős vesztibuláris rendszerünk is megzavarodik, hajlamosabbá válunk a szédülésre, elesésre magasabban fekvő helyeken, ami lehet akár a lépcső teteje is. Egy amerikai tanulmány rámutatott arra, hogy a halláskárosodás megháromszorozza a véletlen elesések számát az érintetteknél, és ez a kockázat tíz decibelenként jelenősen emelkedik. A vizsgálat során az is kiderült, hogy hallókészülék viselése során a vizsgált személyek kétszer több ideig bírták egyensúlyban tartani testüket, mint hallókészülék nélkül.

Veszélybe kerül a lelkiállapotunk

A halláskárosodás, ha nem figyelünk oda rá, jelentősen lerontja a kommunikációs képességeinket, aminek következtében egyre nehezebben kapcsolódunk be a barátainkkal, kollégáinkkal, családtagjainkkal való beszélgetésekbe. A sorozatos kudarcélmények nincsenek jó hatással önértékelésünkre.

A kezeletlen halláskárosodás következményei

Forrás: Pinterest

Egyre visszahúzódóbbá válunk, kirekesztettnek érezzük magunkat. Az önbizalmunk csökken, megjelennek a kellemetlen, olykor paranoiás gondolatok. Ez pedig akár szorongássá, depresszióvá is fajulhat.

A kezeletlen halláskárosodás következményei

Forrás: Canva

Fáradékonyabbak leszünk

Ha hallásunk nem tud teljesen agyunk szolgálatába állni, agyunk kétségbeesetten dolgozni kezd, hogy megértsük, mi történik körülöttünk, mit beszélnek hozzánk. Mivel nem ehhez vagyunk szokva, ez extra figyelmet és energiát követel meg tőlünk, ami miatt társas összejövetelek után fáradtan érkezünk haza.

Ez jelentősen megnehezíti, hogy kikapcsolódjunk a barátainkkal, vagy hogy a mindennapi dolgainkat zökkenőmentesen végezzük. Nem ritkán megnő az alvási igényünk is, és folyamatos fáradtság lesz úrrá rajtunk.

Nehézzé válnak a kapcsolataink

A kommunikációs nehézségeket megsínylik a barátainkkal, családunkkal és munkahelyünkkel való kapcsolataink is.

A kutatások szerint a kezeletlen halláskárosodás legnagyobb mértékben a párkapcsolatunkat kezdi ki, ezt követi a családdal, a barátokkal, majd a munkatársakkal való kapcsolataink. Egy 2009-es brit tanulmány rámutatott arra is, hogy a kommunikációs nehézségek gyakran végződtek a társas kapcsolatok elvesztésével, beleértve a házasságot is.

A kezeletlen halláskárosodás következményei

Forrás: Getty Images

Nem csoda, a kommunikációs nehézségek rengeteg negatív érzést és következményt hoznak magukkal, amelyek megmérgezik a kapcsolatainkat: a düh, csalódottság, meg nem értettség érzése, a magány, a beszélgetések és közös tevékenységek csökkenése megássák a legszorosabb kötelékek sírját is.

Veszélybe kerülhet a megélhetésünk

Bár a munkaadók nem tehetnek hátrányos megkülönböztetést csak azért, mert halláscsökkenéssel élünk, jövedelmünkön megérezhetjük a következményét annak, ha nem teszünk a hallásunkért semmit.

Nehéz rossz hallással boldogulni a munkaerőpiacon, ha kommunikációs nehézségeink vannak, nem tudjuk kellő magabiztossággal keresztülvinni ötleteinket, vagy nem tudunk beilleszkedni a munkahelyi közösségbe.

A hallókészülék mindezekre megoldás lehet!

Ahogy láthatjuk, a hallókészülékünk beszerzésének halogatása mentálisan, fizikailag és gazdaságilag is károsan hat ránk. Egy jó hallókészülék képes felzárkóztatni bennünket, megőrizhetjük társas kapcsolatainkat, munkahelyünket, és javulást hozhat életminőségünkben!

Foglaljon ingyenes hallásvizsgálatra időpontot nálunk még ma, hogy közelebb jusson a tökéletes hallás élményéhez!