Hallókészülékek

Hallójárati készülékek

A fülbe helyezhető hallójárati készülékek egyéni minta alapján készülnek el. Előnye, hogy külső szemlélő számára szinte észrevehetetlen.

1. Mélyhallójárati készülékek:

A mélyhallójárati hallókészülék kis és közepes fokú, bizonyos típusok nagyfokú halláscsökkenés megoldására alkalmasak. Behelyezéséhez jó kézügyesség szükséges, kívülről csak egy átlátszó apró damilszál látható, amely a készülék kivételét segíti.

2. Hallójárati készülékek:

Közepes nagysága miatt kis, közepes és enyhén súlyos halláscsökkenés esetén alkalmazható, mert mérete miatt nagyobb teljesítményre képes.

Fül mögötti készülékek

Ezeket a készülékeket a fül mögött helyezik el és egy fülillesztékkel csatlakoztatják. Bármilyen típusú halláscsökkenésre alkalmazhatók, súlyos fokú halláscsökkenés esetén csak ez a típus jelenthet megoldást viselőjének. A választékban a legkisebb mérettől a szuper erős készülékig minden megtalálható.

Megkülönböztetünk nyitott és zárt illesztésű, valamint a külső hangszóróval felszerelt fül mögötti hallókészüléket.

A zárt illeszték súlyos halláscsökkenés orvoslására is alkalmas, mert ezzel az illesztéssel érhető el a legnagyobb hangerősítés anélkül, hogy a hallókészülék sípolna, gerjedő hangot adna. Ezt az illesztéket egyéni minta alapján készítik el, melynek formáját az audiológus a hallásveszteséget és a fül anatómiai felépítését figyelembe véve választ meg.

Az elmúlt időben sokan választják a színes házzal ellátott készülékeket is.

Nyitott illesztésű hallókészülékek

A legújabb fejlesztéseknek és az eddigi tapasztalatoknak köszönhetően ez a legkedveltebb típus. Diszkrét megjelenésű, a legtermészetesebb hangzást biztosítja, a fülbe helyezhető pici dóm pedig nem okoz telítettség- és dugultságérzést. Elegendő a hangokat a hangszóróból egy szinte láthatatlan vékony csővel – a végén egy lyukacsos dómmal – a hallójáratba vezetni.

A nyitott illesztéket abban az esetben alkalmazzák, amikor a magas frekvenciájú hangok érzékelése csökken, a mély hangok meghallása ép, vagy enyhe fokban károsodott. A nyitott illesztés nem zárja el a hallójáratot, emiatt természetes hangélményt nyújt, a fül jól tud szellőzni, és nem okoz dugultság érzetet.

További előnye, hogy nem kell a fülről lenyomatot készíteni, ezért azonnal kipróbálható és véglegesen illeszthető.

Szemüveg száras hallókészülék

A szemüvegszárba épített hallókészülékek tulajdonképpen egy szemüveg részei. Képességük abban rejlik, hogy kihasználják a bőr és a csontok hangátvivő képességét, emiatt pedig szélesebb frekvenciatartományban dolgoznak, és nagyobb erősítésre képesek.

A legtöbb esetben a már meglévő szemüvegetekhez is hozzá tudjuk passzintani a barna vagy fekete szárat, de ha meguntátok a szemüvegeteket, akkor vagány darabokat tudunk mutatni helyette a meglévő kollekciónkból.

  • nincs dugulásérzet,
  • nincs illeszték,
  • nincs cső,
  • nincs irritáció,
  • és egyszerre megoldja a látás – és hallásproblémákat
szemuvegbe-epitett-hallokeszulek

Start typing and press Enter to search