Dr. Kerepesi Lénárdot hamarosan megismerheti a vele készült interjúból!

Dr. Rack Emmát hamarosan megismerheti a vele készült interjúból!

A hallás érték. Így értékesek azok a fehér köpenyes audiológusok is, akik éjt nappallá téve tesznek a hallásunkért. Ők azok, akik igyekeznek hallhatóvá tenni a nem hallhatót és nem győzik eléggé ismételni, hogy a hallásra vigyázni kell.

Tegnap, ma és holnap is.

Szabolcsi Judith hallássérült és siket gyermekeket gondozott iskolaápolónőként, mikor az audiológia szépsége magával ragadta. Ma már a MED-HOM Halláscentrumban várja szeretettel a hozzá érkezőket.

Judith számára sorsfordító volt a hallássérült és siket gyermekek gondozása közben megtapasztalt nagyon sok élmény, kedvesség, befogadás és szeretet. Alapfokon a jelnyelvet is megtanulta, hiszen ezeknél a gyerekeknél nem volt elég csak a szájról olvasás.

„Olvasnak a szemből, az arcról, a jelekből és a hangokból is.„

Voltak olyan gyerekek, akik hallókészüléket viseltek. Számukra azért is fontos szerepet játszott a segítségem, mert a hallókészülékük kezelésével kapcsolatban is csak rám számíthattak. Egyre jobban kezdtek érdekelni a szakmai miértek, ezért beiratkoztam az audiológus képzésre. – emlékszik vissza mosolyogva a kezdeti időkre Judith.

„Alapvetően van egy egészségügyi végzettségem, így nem volt nehéz megérteni és magamba szívni ennek a területnek az érdekességét, szépségét és kihívásait.”

Kiegyensúlyozott élet hallókészülékkel

Az ő családjában is vannak hallássérültek, akik kiegyensúlyozott életet élnek, hallókészüléket viselnek, sikeresen integrálódtak – avat be minket Judith személyes érintettségébe.

Azok a pillanatok éltetik, amikből visszajelzések érkeznek, mert a legnagyobb siker a visszajelzés akár jó, akár rossz. Ezekből mindig tanul az ember arról, hogy mit csinálhatna még jobban.

Audiológusnak lenni: kihívást, tanulást, empátiát, türelmet és segítségnyújtást jelent. – jellemzi csillogó tekintettel nem hétköznapi munkáját.

„A legnagyobb öröm adni és ez által sikereket elérni.”

Megerősítés, visszacsatolás

Különösen nagy örömet jelent számára a betegek támogatása, segítése, hogy újra hallhassanak, élményeket szerezzenek, teljes életet élhessenek.

„A hallásgondozás szépsége éppoly összetett, mint ez a munka. A megerősítés és a visszacsatolás az, ami erőt ad.”

Amit sosem lehet megunni, az az állapotfelmérés. Ilyenkor kicsit megnyílnak az emberek és kapunk egy kis szeletet az életükből. – meséli meghitt mosollyal. Bizalmat kapok, hiszen tudják, hogy bármikor fordulhatnak hozzám.

Láthatatlan kötelékek

Van egy igazán mély emlékem, ami egy olyan ügyfelemhez kötődik, akinek az életében már kezdetektől részt vehettem. A közös történetünk még akkor kezdődött, mikor még az újszülött osztályon dolgoztam ápolónőként.
Mindkét gyermekét gondoztam, segítettem a szoptatásban, tanulásban, összeszokásban. Akkor még nem gondoltuk, hogy később az anyuka majd a pacienseim közé fog tartozni.
Amikor a segítségemet kérte, nagyon számított a bizalmamra és a szakmai tudásomra. Hallókészüléket kapott, de nem csak készüléket.
Visszakapta a hallását!
– meséli Judith örömkönnyekkel a szemében.

Újra élvezhette a zenét, tudott televíziót nézni, hallotta a kapucsengőt, telefonálhatott, énekelhetett, taníthatott.

„Az életünk sok ponton összekapcsolódik. Azóta is tartjuk a kapcsolatot és mindig pozitív érzésekkel gondolunk a múltra.”

A hallásunk az egyik legfontosabb érzékünk!

A hallásunk romlása vagy hiánya az egészségi állapotunkat és az életminőségünket is befolyásolja. – tudjuk meg az audiológustól, akit azok a pillanatok éltetnek, mikor segíthet visszatalálni az embereknek a hallásukhoz.

A hallásszűrés bizonyos kor fölött félévente vagy évente javasolt, attól függően, hogy van-e előzmény.
Emellett a zajos munkahelyen dolgozó embereket folyamatosan szűrni kell.
Aki pedig hallókészüléket visel, az igény szerint érkezik, de legalább félévente számukra is ajánlott a kontrol, ha másért nem, akkor a készülék beállításainak az ellenőrzése miatt.

Védekezés a zaj ellen – a tudatosság előfutára

Gyerekeinket neveljük a zajos helyek kerülésére és arra, hogy ne hallgassák túl hangosan a zenét. – hívja fel a figyelmünket Judith a megelőzés fontosságára. A zajvédelem, a különböző zajvédők használata nagyon fontos a hallás épségének megőrzéséhez.

„Az emberek nem cselekszenek mindig tudatosan. Sokan nem is tudják, hogy a zaj, a hangos zene, a zavaró zörejek, a stressz, a különböző betegségek milyen módon tudják befolyásolni a hallásunkat.”

A titok: a bizalom

Egy hely, ahol családias a légkör, ahol a páciensek és az audiológusok szinte a keresztnevükön szólítják egymást. Audiológusok, akik a hallókészülék ellátás során bevonják a családot is, így ők is rálátást nyernek a készülékek használatába, a tartozékok, kiegészítők karbantartásába és tisztításába, akár egy hirtelen adódó probléma elhárítására is.

„A páciensek tudják, hogy számíthatnak a segítségünkre!”

Judith szakértelemmel, tapasztalattal, empátiával és türelemmel várja a MED-HOM  halláscentrumba a pácienseit

Mi tudunk segíteni Önnek, hogy vissza nyerje a hallás örömét!

Kérjen ingyenes hallásvizsgálatra időpontot az önhöz legközelebbi halláspontunkba. Biztosítsa helyét már ma!

időpontot kérek