Hozzánk közel álló halláscsökkenése

Nem vagyunk könnyű helyzetben, amikor észrevesszük, hogy közeli családtagunk szemmel láthatóan halláscsökkenés problémáival küzd. Ilyenkor nem is az okozza a nehézséget, hogy segítsünk neki, hanem az, hogy a családtagunk nem hajlandó szembesülni a halláscsökkenés tényével vagy nem akar segítséget elfogadni.

Emögött több ok is meghúzódhat:

 • valóban nem érzi a halláscsökkenésének súlyát,
 • ódzkodik attól, hogy hallókészüléket viseljen,
 • rossz tapasztalata volt az első hallókészülék próba során.

Hogyan tudunk segíteni szeretteinknek?

Mivel a halláscsökkenés gyakran észrevétlenül, lassan alakul ki, ezért lehetséges, hogy szeretteink nem tudatosítják, hogy a hallásuk már nem a régi. Az agy az évek alatt hozzászokik a halkabb, torzabb hangokhoz, így szeretteink azt érzik természetesnek.

Legyünk velük türelmesek, és lássuk el őket információkkal!

Értessük meg vele, hogy szüksége van hallókészülékre!

A szembesítés sosem könnyű, de ha rámutatunk a nyilvánvaló jelekre, és arra, mi mindenben szenved hátrányt, és mi mindenben segítheti őt egy jó hallókészülék, sikerülhet őt jobb belátásra térni.

Orvoshoz, szakrendelésre menni senki sem szeret, többnyire azért, mert kellemetlen élményekre számít, éppen ezért magyarázzuk el, mi vár rá:

Bontsuk le az előítélet falait, melyek a hallókészülékkel kapcsolatosak

Sokakban még mindig az a kép él a hallókészülékekről, hogy nagy, testszínű gépek, amit mindenki látni fog a fülükben. Pedig ma már a technológia lehetővé teszi, hogy alig látható, pici gépházakba rejtsék a világ hangjait visszahozó mechanikát.

A hallókészülék az új szemüveg

A pici méret mellett egyre több hangsúlyt kap a dizájn is, a mai hallókészülékek sokkal divatosabbak, színesebbek, így akár a stílusát is kifejezheti vele a viselője. Egyre jobban haladunk afelé, hogy a hallókészülék ne csupán orvosi segédeszköz, hanem divatos kiegészítő legyen.

Hozzánk közel álló halláscsökkenése

Forrás: auditus.net

Készítsük fel szeretteinket a nehézségekre!

Akik először állnak hallókészülék választás előtt, gyakran magas elvárásokat támasztanak a hallókészülék felé. A tökéletes hallásélményt szeretnék már első alkalommal megkapni, ez azonban hosszabb folyamat eredménye.

Emlékeztessük szerettünket, hogy újra meg kell szoknia a rég nem hallott hangokat, a kezdeti zajos világ kellemessé szelídül majd, a beszédértés kellő gyakorlással javulni fog, a fáradtság elillan.

Kérjük, hogy kövesse türelmesen hallásgondozónk utasításait és tanácsait, adjanak időt saját maguknak és az agyukban keményen dolgozó hallásközpontjuknak, hogy újra önmagára találjon.

Ne engedjük győzni a rossz tapasztalatot!

Előfordulhat, hogy szerettünknek már volt egy sikertelen próbálkozása arra, hogy hallókészüléket válasszon, ám nem volt elégedett a választott hallókészülékkel. Ez esetben is érdemes újra nekifutni a keresésnek, valószínűleg nem a számára megfelelő készüléket találta meg első alkalommal.

Hozzánk közel álló halláscsökkenése

Forrás: www.hearallclear.com

Egy jó hallókészülékkel örömteliek a hétköznapok.

Támogassuk szeretteinket abban, hogy a kezdeti nehézségeket leküzdjék, biztassuk, hogy megéri túllendülni a kezdeti kellemetlenségeken, hogy a végén egy olyan hallókészülékre találjon, ami jelentően javítja az életminőségét.

Hogyan lehetünk biztosak, abban hogy valóban hallásproblémája van szerettünknek?

Kívülállóként nehéz döntés állást foglalni ebben a témában, hiszen senki nem szereti, ha kétségbe vonjuk, hogy jól működik a hallása, a családtagok pedig ritkán a téma szakértői. Azonban, ha az alábbi tünetek gyakran előfordulnak, akkor érdemes leülnünk és beszélgetnünk szerettünkkel egy esetleges hallásvizsgálatról:

 • Gyakran visszakérdez.
 • Hangosan hallgatja a tévét vagy a zenét.
 • Gondot okoz számára a telefonálás
 • Csoportos beszélgetésekben elveszettnek tűnik.
 • Visszavonul a társas helyzetekben a beszélgetésekből.
 • Háttérzaj mellett jelentősen nehezebben beszélget, mint csendes környezetben.

Hogyan kommunikáljunk szeretteinkkel?

Amíg szerettünk hallása nem lesz újra a régi, érdemes megkönnyítenünk számára a kommunikációs helyzeteket. Néhány apró gesztussal és odafigyeléssel sokkal könnyebben bevonódnak a beszélgetésbe:

 • Várjuk meg, amíg ránk néz, és akkor kezdjünk el beszélni.
 • Használjunk testbeszédet, mimikát és gesztusokat.
 • Beszéljünk normál tempóban és tisztán.
 • Legyünk türelmesek, és kedvesen ismételjük el többször azt, amit nem ért.
 • Tapintatosan kérdezzünk vissza, hogy biztosan értette-e, amit mondtunk.

Ha ezekre odafigyelünk, nem csak a beszélgetéseket könnyítjük meg szerettünk számára, de a kapcsolatunk is jobban elmélyül. Szerettünknek rendkívül jól fog esni ez az odafigyelés.

Figyeljünk oda szeretteink hallására, hogy még sokáig beszélgethessünk velük különösebb nehézség nélkül, és aktív résztvevői maradjanak a hétköznapjainknak!

Foglaljon ingyenes hallásvizsgálatra időpontot nálunk még ma, hogy közelebb jusson a tökéletes hallás élményéhez!