Mi történik egy fül-orr-gégészeti vizsgálat során?

A fül-orr-gégész először  részletesen tájékozódik a korábbi betegségeiről, jelenlegi panasziról, ami miatt felkereste a szakorvost, hogy azok mióta állnak fent, milyen jellegűek, milyen vizsgálatok történtek eddig, szedett-e rá már valamilyen gyógyszert, majd az alábbiakat teszi:


Fül: először a fülkagyló és mögöttes terület

szemrevételezése, majd kis kúp alakú üreges eszközzel, a fültölcsérrel a külső hallójáratok, dobhártyák vizsgálata történik. Szükség esetén a dobhártyát mikroszkóppal is megvizsgáljuk. Amennyiben a hallójáratban fülzsír vagy egyéb váladék van, törlés, fülmosás vagy váladék leszívás következik.

Orr: a külső orr esetleges eltéréseinek megfigyelése után orrtükörrel

az orr belsejének vizsgálata történik orrpolip vagy nyálkahártya elváltozás keresése céljából. Szükség esetén az orr endoscopos vizsgálatát is elvégezzük, ami fájdalmatlan beavatkozás.

Torok: a szájüreg áttekintése, nyelvlapokkal a torokképletek vizsgálata, a torokmandulák  vizsgálata  valamint az orrgarat vizsgálata.

Gége: ettől félnek legjobban a betegek, pedig ez is egy teljesen fájdalmatlan vizsgálat. Kivitelezése úgy történik, hogy egy kb. 20 mm átmérőjű enyhén megmelegített kör alakú nyeles tükörrel lenézünk az algaratai területre, miközben a nyelvet egy steril gézlappal megfogva óvatosan előre húzzuk. Ha túl erős a garatreflexe a betegnek, akkor a hányinger megelőzése végett  Lidocain spray-vel érzéstelenítésben történik a vizsgálat

Nyak: a nyak, a fültő környékének és a nyaki nyirokcsomók területének tapintásos vizsgálatával zárul a szakvizsgálat.

Miután megvan a diagnózis, azután a gyógyszeres és egyéb kezelés, a további teendők, kiegészítő vizsgálatok, esetleg kontroll vizsgálat szükségességének megbeszélése történik.

 

Rendelési időpontok:

Kedd: 16-18

Csütörtök: 16-18

Időpont egyeztetés: 53-310-176