Kinek a felelőssége a munkahelyi halláskárosodás?

Az EU-OSHA (Occupational Safety and Health Administration – Munkahelyi Biztonság- és Egészségvédelem) tanulmányából is kiderül, hogy összefüggés van a zaj és a balesetek előfordulása között.

A zaj következtében keletkező halláskárosodás Európában a leggyakoribb munkahelyi betegség. A magas zajterhelés nem csak egészségügyi, de biztonsági szempontból is veszélyes.

Az erős és folyamatos zaj megnehezíti a munkavállalók számára a beszéd és a jelzések meghallását és helyes értelmezését. Elfedi a közeledő veszély, illetve a figyelmeztető jelzések hangját, emellett elvonja a munkavállalók, például a gépjárművezetők figyelmét.

Kinek a felelőssége a munkahelyi halláskárosodás?

Forrás: 123RF

A folyamatos zajterhelés hozzájárul a munkához kapcsolódó stresszhez, amely növeli a szellemi igénybevételt, így a hibák előfordulásának valószínűségét is.

Ha maradandó károsodást okoz a zaj

Ha munkahelyi zajterhelés okozta hallásromlás lép fel, akkor a dolgozó kártérítési igényt támaszthat a munkáltatóval szemben. Nem kis gondot jelent, amikor olyan mértékű a károsodás, hogy kiderül: hallókészülékre van szükség.

Ez lelkileg és anyagilag is megterhelő, viszont minél gyorsabban javítunk az állapoton, hosszú távon annál teljesebb életet élhetünk.

Kártérítési igény hallásromlás esetén

Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy a munkahelyi zaj oly mértékben károsította a hallását, hogy már nem teljes értékű munkaerő, akkor érdemes a munkáltatóval peren kívüli egyeztetési eljárást kezdeni. Ha nem születik peren kívüli egyezség, akkor a károsult munkavállaló igényét polgári peres eljárás keretében érvényesítheti.

A munkáltató akkor kötelezhető kártérítés fizetésére, ha:

  • A dolgozó orvosi szakvéleménnyel igazolja a halláskárosodás mértékét. Ennek elbírálása a Társadalombiztosítási Igazgatóság OOSZI orvosi bizottságának, illetve orvos szakértőnek a feladata.
  • A magas zajterhelés ellenére a munkáltató nem biztosított védőfelszerelést, illetve megfelelő tájékoztatást sem.
  • A biztosított védőfelszerelés használatát nem követelte meg, nem ellenőrizte, illetve erről szóló dokumentációval nem rendelkezik. Nem elég, ha a munkáltató a hallásvédő eszközt a dolgozó rendelkezésére bocsátja, meg is kell követelnie annak viselését, így mentesülhet a kártérítési kötelezettség alól.

A 80 db üzemi zajszintet meghaladó munkahelyen a munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a zajterhelés lehetséges kockázatairól és a védőeszközökön kívül célzott munka-alkalmassági vizsgálat és hallásvizsgálat lehetőségét biztosítani.

Ha az Ön munkáltatójánál nem elérhető a hallásvizsgálat, jelentkezzen nálunk ingyenes hallásszűrésre!