Fül-orr-gégészeti szakrendelés

Mi történik egy fül-orr-gégészeti vizsgálat során?

A fül-orr-gégész először  részletesen tájékozódik a korábbi betegségeiről, jelenlegi panasziról, ami miatt felkereste a szakorvost, hogy azok mióta állnak fent, milyen jellegűek, milyen vizsgálatok történtek eddig, szedett-e rá már valamilyen gyógyszert, majd az alábbiakat teszi:

Fül: először a fülkagyló és mögöttes terület szemrevételezése, majd kis kúp alakú üreges eszközzel a fültölcsérrel a külső hallójáratok, dobhártyák vizsgálata történik. Szükség esetén fülmosás vagy váladék leszívás következik.

Orr: külső orr esetleges eltéréseinek megfigyelése után orrtükörrel az orr belsejének vizsgálata történik orrpolip vagy nyálkahártya elváltozás keresése céljából (teljesen fájdalmatlan vizsgálat) ,  majd szükség szerint a váladékok leszívása, tenyésztése, váladékvétel, majd  melléküregek feletti kopogtatási érzékenység vizsgálata. Szükség esetén orrmelléküreg ultrahang vizsgálatot végzünk.

Torok: a szájüreg áttekintése, nyelvlapokkal a torokképletek vizsgálata, a torokmandulák  vizsgálata  valamint az orrgarat vizsgálata. Amennyiben a mandulákból vagy azok maradványaiból váladék préselhető ki , illetve gócbetegségre van gyanú, akkor a mandulákból tenyésztésre  váladék levétel történik.

Gége: ettől félnek legjobban a betegek, pedig ez is egy teljesen fájdalmatlan vizsgálat, kivitelezése úgy történik, hogy egy kb. 20 mm átmérőjű enyhén megmelegített kör alakú nyeles tükröt támasztunk a szájpadlás hátsó részéhez, a nyelvet pedig egy steril gézlappal megfogva óvatosan előre húzzuk miközben a beteg szájon át vesz néhány levegőt (és már készen is vagyunk). Ugyanígy történik egyébként az orrgarat vizsgálata is, csak akkor a tükröt a nyelv tövéhez támasztjuk. Ha túl erős a garatreflexe a betegnek, akkor a hányinger megelőzése végett  Lidocain spray-vel érzéstelenítésben történik a vizsgálat

Nyak: a nyak, a fültő környékének és a nyaki nyirokcsomók területének tapintásos vizsgálatával zárul a szakvizsgálat.

Miután megvan a diagnózis, azután a gyógyszeres és egyéb kezelés, a további teendők, kiegészítő vizsgálatok, esetleg kontroll vizsgálat szükségességének megbeszélése történik.

 

Rendelési időpontok:

Kedd: 16-18

Csütörtök: 16-18

Időpont egyeztetés: 53-310-176

 

Korszerű eszközökkel, kellemes környezetben várjuk betegeinket.

Start typing and press Enter to search