A hallókészülékekről általában

 In Egyéb

Az egyre fejlődő technikáknak köszönhetően ma már azok is teljes mértékben élvezhetik a hangok sokszínűségét, akiknek valamilyen probléma folytán csökkent a hallása. A hallókészülékek ma már a legmodernebb technológiával készülnek és kicsiny alakjuknak köszönhetően könnyen elrejthetőek. Most itt az idő, hogy általánosan szóljunk ezekről a termékekről és, hogy visszahozzuk mindenki számára a hallás örömét.

Hogyan néz ki?

A hallókészülék a hanghullámokat képes felerősíteni, így segítséget nyújthat azok számára, akik közepes vagy nagyfokú halláscsökkenéstől szenvednek, mivel a kis kütyü segítségével tisztábban hallhatják a környezet hangjait. Ma már hihetetlenül széles körű a választék e termékek terén, azonban a készülékek számos dologban megegyeznek: mindegyikük tartalmaz egy miniatűr mikrofont, egy erősítőt és hangszórót, illetve elemeket. Az viszont már típustól függ, hogy mennyire képesek szűrni vagy blokkolni a háttérzajokat vagy a nagy zajban csökkenteni az erősítést illetve hangosítani, ha szükséges. Az is változó, hogy a hallókészüléket csak az egyik vagy mindkét fülben viseli a páciens.

A készüléket a szakorvossal együtt kell kiválasztani, mert csak ő tudja javasolni a megfelelő darabot, amely akusztikai paramétereit a beteg halláscsökkenésének a leginkább megfelelnek.

Típusai

Két különböző típus különíthetünk el: ezek vagy digitálisak vagy analóg módon működnek. Mindkét típus elhelyezkedhet a fül mögött (BTE – behint-the-ear), a fülkagyló belső felszínén (ITE – in-the-ear) vagy magában a hallójáratban is (ITC – in-the-canal vagy CIC – completely-in-the-canal) Itt is azt kell mondanunk, hogy a digitális készülékek sokkal kifinomultabbak, viszont sokkal drágábbak is lehetnek, mivel beültetett számítógépes technológiájuknak köszönhetően, erősítésük a halláscsökkenés profiljának megfelelően egyénileg változtatható.

A kényelmesebb megoldás, ha hallójárati készülék mellett döntünk, azonban azt tudnunk kell, hogy ezek csak enyhe halláscsökkenés esetén használhatóak, mivel nem képesek nagymértékű erősítésre. Ezek egyedileg készülnek, így nem tudjuk őket előzetesen kipróbálni.A fül mögötti készülékek előnyei, hogy nem igényelnek annyi karbantartást, cseréjük egyszerű, erősítésük nagyobb, kezelésük egyszerű, jobb hangminőséget biztosítanak.

Léteznek szemüvegszárba épített hallókészülékek is. Kifejezetten súlyos fokú halláscsökkenés esetén, megfelelő erősítést esetenként csak a régi, testre erősíthető, “dobozos” hallókészülékek biztosítanak.

 

Start typing and press Enter to search