A fül leggyakoribb megbetegedései

 In Egyéb

Igen kellemetlenné válhat számos szituáció, mikor arról van szó, hogy nem értjük, nem halljuk tökéletesen beszélőpartnerünket, mert a fülünkkel probléma van. Pedig sajnos már egy igen egyszerű fülprobléma is okozhat hallásromlást: elég ha csak a lerakódott fülzsírra gondolunk: nem nagy probléma, mégis rengeteg bosszúságot okozhat. Most áttekintjük a fül legfontosabb betegségeit, hogy rávilágítsunk, milyen sokféle eredete lehet a halláskárosodásnak.

A középfülgyulladás

A középfülgyulladás a gyermekek egyik tipikus betegsége, persze a felnőtteknél is jelentkezhet, de náluk már jóval ritkább. A betegségért a középfülben felhalmozódott gennyes váladék tehető felelőssé, ami a dobhártyát feszíti, így ott fájdalmat érzünk, de a fültájék is érzékennyé válik. A betegség igen könnyen kialakulhat, sokszor elég egy náthásabb időszak ahhoz, hogy a középfül begyulladjon. És még az sem ritka, hogy a krónikus középfülgyulladásért egy élelmiszerallergia tehető felelőssé.

A fájdalmat otthon, házilag is enyhíthetjük: a meleg párna, a forró só vagy az orrba csepegtetett sóoldat is segíthet. Emellett fontos, hogy párásítsuk a levegőt is. Persze a leggyorsabb gyógymód megtalálását a fül-orr-gégész szakorvostól remélhetjük, így érdemes őt minél hamarabb megkeresni: általában a dobhártyát szúrja fel ilyenkor egy kis tűvel, így a genny távozik a középfülből és a gyulladás megszűnik.

 

A füldugó

A külső hallójáratban a legnagyobb kellemetlenséget a felszaporodott fülzsír okozza. A fülzsírból kialakuló dugó eltömíti a hallójáratot, mivel az nem tud természetes úton eltávozni a fülből. Sokszor maga a fülpiszkáló okozza a bajt: ha nem megfelelően használjuk, akkor könnyen bajt okozhatunk vele. A füldugó erőteljes füldugulással és halláscsökkenéssel jár, mely megnehezíti a mindennapjainkat. Házilag olajos cseppekkel lazíthatjuk a dugót, de célszerű ilyenkor is szakember segítségét kérni, aki a fület kimosva orvosolhatja a problémát. Nagyon fontos, hogy ha eldugul a fülünk, akkor semmi esetre se piszkáljuk, hiszen a dobhártyát ilyenkor könnyen megsérthetjük, mely komoly halláskárosodáshoz vezethet.

 

A fülzúgás

A zúgó fül elsősorban a felnőttek és az idősebb emberek életét nehezíti meg. A zúgást legtöbbször maga az agya állítja elő. A fül zúgása lehet ideiglenes, melyet okozhat a menstruáció, a változó kor, az agyi ere elmeszedése, a fej véráramlásának csökkenése, de még a stressz is. Ha csak enyhe zúgást érzünk, akkor valószínűleg a fej mozgatása is eltüntetheti e kellemetlen zajt. Azonban ha hosszú ideig elhúzódik a probléma, akkor érdemes B-vitamint szedni vagy ginkó bilobát (mely a különböző bioboltokban beszerezhető). Viszont ha nem múlik a zúgás, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

 

Fülcsengés

A felnőttek és időskorúak igen gyakori problémája a fülcsengés vagy ciripelés, amely okai között szerepel többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vese- és májbetegségek, a hallóideg vagy a belső fül gyulladása. Ezenkívül okozhatják a problémát az egyes gyógyszerek és az alkoholfogyasztás is. A fülcsengés azonban akkor is jelentkezik, ha a nyaki gerincben történik valami elváltozás. Éppen ezért a probléma orvoslásához az alapbetegséget kell kideríteni, amit egy szakember kiválóan meg tud tenni.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search