5 tipp, hogyan óvd a hallásodat hidegben is!

 In Egyéb

Az ősz kezd feleszmélni, hogy ideje elengedni az indián nyarat, a reggelek egyre csípősebbek, nemsokára beköszönt az igazán hideg idő. Ilyenkor sok mindenre gondolunk: a szervezetünk vitaminszintjének feltöltésére, a ruhatárunk frissítésére, otthonunk átrendezésére. És a fülünkre vajon gondolunk?

Mert bizony, a fülünket és a benne lévő hallókészülékeinket is fel kell készítenünk a zimankóra, hogy a technológia és a hallásunk se romoljon le nyárra.

 

Felkészültél az allergia és a betegségek ellen?

Az őszi és a téli időszak nem könnyű azoknak, akik szenvednek az allergia tüneteitől. Kora ősszel a szénanátha miatt válnak nehezebbé a hétköznapok, de ezen kívül is számos dolog válthat ki allergiás tüneteket a késő őszi, téli időszakban: házi kedvenceink szőre, a szálló por, penész és a poratka.

Utóbbiak azért is okoznak hidegben több problémát, mert a hűvös elől bezárkózunk, kevesebbet szellőztetünk, ami melegágya a pornak, penésznek, szőrnek, poratkának. Mivel az allergiás reakciók hatással vannak fülünkre és hallásunkra érdemes megelőzni és minimalizálni a tüneteket:

  • szellőztessünk gyakran,
  • állítsuk be megfelelő arányúra a levegő páratartalmát párátlanítóval vagy párásítóval,
  • cseréljük le vagy tisztíttassuk ágyneműinket, plüsseinket,
  • portalanítsunk, porszívózzunk,
  • járjunk a penészedés okának végére és kezeljük.

 

Milyen hatással van fülünkre az allergia?

A könnyes, viszkető szem mellett az allergia velejárója a bedugult orr, duzzadt nyálkahártya, a torok irritációja. Gyakran társulhat ezek mellé a tünetek mellé a füldugulás, az ebből fakadó halláscsökkenés és a fülzúgás. Szerencsére, ha az allergiánkat kordában tartjuk, és megtesszük a megelőző lépéseket, hallásunk is visszatér.

 

5 tipp, hogyan óvd a hallásodat hidegben is!

Erősítsük immunrendszerünket!

A hideg időszakban beindul a fűtési szezon, ami gyakran kiszárítja a nyálkahártyát, így orrunk és torkunk védtelenebbé válik a baktériumok és a vírusok ellen. Pedig a megfázás és az influenza az allergiához hasonló tünetekkel jár: a nátha és az orrdugulás magával hozza az átmeneti halláscsökkenést.

Mindig győződjünk meg róla, hogy kellően kipihentük-e a betegséget, egy gyulladás könnyedén rámehet fülünkre is, ami kellemetlen, fájdalmas középfülgyulladást okozhat. Már az első fájó jeleknél forduljunk azonnal orvoshoz, hogy mielőbb megkezdődjön a fülgyulladás kezelése, a kezeletlen fülgyulladás ugyanis krónikussá válhat, idővel pedig maradandó halláscsökkenést is okozhat.

 

Tartsd melegen a füled!

A fülgyulladás kialakulását a hideg idő is elősegítheti, ugyanis hűvösebb időben fülünk sebezhetőbbé válik. A fűtés melege kiszárítja fülünket, így a hallójáratunk bőre megrepedezik, a baktériumok pedig könnyebben megtelepednek rajta, ha koszt viszünk fülünkbe fülpiszkálóval vagy hallókészülékünk nem megfelelően tisztított illesztékével. Ebben az esetben kiszáradt fülünket érdemes visszazsíroznunk olívaolajjal, paraffinnal vagy gyógyszertári készítménnyel.

Mivel hidegben gyorsabban kimelegszünk, a hallójáratunkban pangó pára miatt könnyebben begyulladhat a fülünk a beáramló hideg levegőtől. Ez ellen sállal, meleg sapkával vagy fülvédővel védekezhetünk.

 

5 tipp, hogyan óvd a hallásodat hidegben is!

Védd a füled a zajtól!

Azt gondolnánk, a hideg idő csökkenti a zajos tevékenységek számát, de ez nem igaz. Nem csak a nyári fesztivál szezonban kell védenünk hallásunkat, hanem ősszel és télen is. A kertrendezés során használt elektromos gépek, lombfúvók, a hókotró és a sportesemények magas zajjal járnak, ami ellen védeni kell fülünket füldugóval. Máskülönben könnyedén lehet hallásunk a zaj áldozata, és szerezhetünk fülzúgást vagy maradandó halláskárosodást.

 

Tartsd szárazon a hallókészüléked!

A kinti hideg idő és a benti hőmérséklet különbsége miatt hallókészlékünkre érdemes fokozottabban odafigyelnünk. Amikor kintről bemegyünk, nagy az esélye annak, hogy a pára lecsapódik a hallókészüléken, ami elősegíti a hallókészülék pici vezetékeinek korrodálódását.

Ahogy belépünk valahová, töröljük mindig szárazra a hallókészülékünket, kint pedig védjük sállal, sapkával, hogy ne hűljön le nagyon a hallókészülék gépháza.

5 tipp, hogyan óvd a hallásodat hidegben is!

Figyeljünk oda jobban arra, hogy hallókészülékünket naponta párátlanítsuk valamilyen, erre a célra megfelelő párátlanító eszközzel, és gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen nálunk tartalék elem. Hideg időben ugyanis elemeink gyorsabban merülnek, a megszokottnál gyakrabban lehet szükségünk elemcserére.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search